حفظ باروری بیماران مبتلا به سرطان قبل از شیمی درمانی

حفظ باروری بیماران مبتلا به سرطان قبل از شیمی درمانی

به گزارش دانشگاه فارسی عضو هیات علمی گروه ناباروری زنان پژوهشگاه رویان اظهار داشت: مراکز درمانی باید بیماران مبتلا به سرطان را که در سن باروری هستند به مراکز درمان ناباروری ارجاع دهند تا در صورت تمایل آنها برای حفظ باروری اقدام گردد.


دکتر فیروزه غفاری روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا درباره اهمیت روش های حفظ باروری عنوان کرد: از روش های حفظ باروری به این علت استفاده می شود که اگر فرد گرفتار بیماری خاصی مثل سرطان شد، بتواند پشتوانه ای داشته باشد و از این روش ها برای حفظ باروری استفاده نماید.
وی با یادآوری این که چقدر در مراکز درمانی افراد بیمار و مبتلا به سرطان که در سن حاملگی هستند به مراکز مربوطه برای حفظ حاملگی ارجاع داده می شوند، تصریح کرد: در مطالعه ای که در آمریکا انجام شد، افراد در سن باروری که مبتلا به سرطان هستند و به آنکولوژیست رجوع می کنند، طبق شیوه نامه ای که در انجمن سرطان آمریکا وجود دارد باید حتما به متخصص ناباروری ارجاع داده شود تا اگر بیمار تمایل به باروری در آینده و بعد از بیماری اش داشته باشد به وی کمک گردد.
این متخصص ناباروری خاطرنشان کرد: در چنین کشورهایی طبق آمارها فقط ۵۰ درصد بیماران به متخصصین ناباروری ارجاع داده می شوند و این نشان داده است در کشورهای توسعه یافته هم هنوز در این حوزه با مشکل مواجه هستیم. با این حال، ما هم در جریان کنگره ها و سمینارها حتما بخشی را به بحث حفظ باروری در سرطان اختصاص می دهیم تا به فرهنگ سازی این مورد کمک گردد. از طرفی امروزه خود بیماران هم آگاهی شان زیاد شده و با جست و جو در اینترنت و تحقیق متوجه این مسئله می شوند.

ارتباط داروهای شیمی درمانی با ناباروری
غفاری به داروهایی که بیماران مبتلا به سرطان استفاده می نمایند اشاره و خاطرنشان کرد: گاهی داروی شیمی درمانی را از لحاظ اثراتی که روی گناد می گذارد به سه دسته تقسیم می کنند. اثرات خیلی شدید مثل داروهایی که پیش از پیوند مغز و استخوان استفاده می شود. اینها اثرات خیلی شدیدی بر عملکرد تخمدان می گذارد و در ۸۵ درصد موارد فرد بیمار با یائسگی زودرس مواجه می شود. اثرات یکسری داروها متوسط و یکسری هم ضعیف هستند. هر قدر اثر شیمی درمانی بر تخمدان کمتر باشد امکان تخمک گذاری وبارداری خودبه خود در آینده هم بیشتر است.
وی افزود: بطور قطع برای بیمارانی که در سن بالاتری قرار دارند یا بیماری آنها بگونه ای است که درمان خطرپذیری بیشتری برای یائسگی زودرس دارد از روش های حفظ باروری باید استفاده کنند، امروزه خیلی از بیماران پیش از درمان سرطان، به رویان مراجعه نموده و تخمک خویش را منجمد یا از دیگر روش های حفظ باروری استفاده می نمایند یا فرد می تواند از روش اهدای تخمک برای حاملگی استفاده نماید.
عضو هیات علمی گروه ناباروری زنان رویان همینطور اظهار داشت: در این صورت بیمار بعد از پشت سر گذاشتن بیماری سرطان به متخصص ناباروری رجوع می کند و اگر عملکرد تخمدان از بین رفته باشد و تخمکی از قبل نداشته باشد، تخمک را باید از اهدا کننده دریافت و با عنایت به شرایط بدنی، جسمانی و وضعیت رحم بیمار برای باروری وی اقدام نمود.
غفاری با اشاره به اینکه در روش های حفظ باروری، بایستی یک تیم متخصص کار فرد را انجام داده و وی را راهنمایی کنند، عنوان کرد: در پژوهشگاه رویان کارگروهی برای راهنمایی بیماران تشکیل شده است. این کارگروه دو بخش درمانی و تحقیقاتی است. هدف اصلی این کارگروه عرضه خدمات درمانی و بهینه به بیماران مبتلا به سرطان است که کار آنرا تیم چند تخصصی درمان انجام می دهد. اعضای این گروه شامل متخصص رشته نازایی زنان، متخصص ناباروری مردان، متخصص جراح سینه، متخصص تصویر برداری، آنکولوژی، پزشکی قانونی، بیهوشی است. در این کارگروه برحسب نوع بیماری فرد، متخصصین در ارتباط با آن ارگان درگیر به فرد بیمار مشاوره می دهند.
وی خاطرنشان کرد: از آنجاییکه این افراد معمولاً پراسترس هستند، متخصص روانپزشکی هم داریم. حتی جراح لاپاروسکوپی هم در این کارگروه وجود دارد که اگر بیمار کاندید پیوند یا برداشت بافت تخمدان شد در این حوزه کمک مان کند.

استفاده از روش های درمان ناباروری پیش از شیمی درمانی
عضو هیات علمی گروه ناباروری زنان رویان افزود: بنابراین وقتی بیمار به ما رجوع می کند، همان روز توسط سرپرستار به گروه درمانی راهنمایی می شود و بیمار وقت را از دست نمی دهد. سپس متخصص ناباروری وی را معاینه و همان روز یا فردا کارهای بیمار به صورت اورژانس به نسبت شرایط و بیماری فرد در مدت دو هفته یا کمتر انجام می شود. در ادامه اگر مشخص شود که فرد کاندید تحریک تخمک گذاری یا فریز جنین یا تخمک است این کار با رضایت و تمایل فرد انجام می شود و بیمار هم پس از اینکه تخمکش برداشته شد می تواند ادامه مراحل درمان سرطان خود مثل شیمی درمانی یا جراحی یا رادیوتراپی را انجام دهد.
غفاری خاطرنشان کرد: در این زمان زمان دو هفته ای فرد می تواند برای بیماری سرطان سی تی اسکن انجام بدهد اما قادر به شیمی درمانی نخواهد بود. باید این کار را بعد از روند دوهفته ای انجام دهد. این درحالی است که اگر بیمار زمانی به ما رجوع کند که قبل از آن شیمی درمانی انجام داده باشد، ما تا ۶ ماه نمی توانیم کارهای درمانی برای تحریک تخمک یا فریز و جنین و تخمک را انجام دهیم. ازاین رو همیشه سفارش می نماییم افراد مبتلا به سرطان پیش از شیمی درمانی برای مشاوره جهت باروری به رویان رجوع کنند.
وی در توضیح روش فریز بافت تخمدان اظهار داشت: این یکی از روش های تجربی است. یعنی بیمار به ما مراجعه نموده و فرصتی هم برای به تاخیر انداختن درمان سرطان خود ندارد. در این حالت ما بخشی از قشر تخمدان وی را برمی داریم، به تکه های کوچک تقسیم و در آزمایشگاه فریز می نماییم. اینها در واقع سلول های نابالغ هستند.
غفاری عنوان کرد: بعد از آنکه بیماری فرد خوب شد و مراحل درمان سرطانش را پشت سر گذاشت، اگر در طول فرآیند درمان گرفتار نارسایی تخمدان شده و تمایل به بچه دار شدن داشته باشد، به ما رجوع می کند و متخصصان هم پوسته تخمدان برداشته شده رادر لگن پیوند می زنند.

شیمی درمانی بر باروری مردان هم تأثیر دارد
عضو هیات علمی گروه ناباروری زنان رویان تصریح کرد: در مجموع بیماری که مشکل سرطانی دارد شرایط پیچیده ای دارد. وقتی می خواهد آبستن شود باید وضعیت بدنی اش بررسی تا مشکلی برای وی پیش نیاید. در روش های یاد شده چه روشهای حفظ باروری استاندارد یعنی فریز تخمک و جنین و چه روش های تجربی مثل فریز بافت تخمدان امیدواریم به باروری فرد منجر شود.
غفاری با اشاره به اینکه بیماران باید از نظر روحیه هم در شرایط خوبی باشند تصریح کرد: در هر بیماری اگر آرامش کافی داشته باشد، بطور قطع بدن هم بهتر جواب می دهد.
این پزشک متخصص ناباروری در بخش دیگری از صحبت هایش به بیماران مرد مبتلا به سرطان اشاره نمود و اظهار داشت: در مردان هم شیمی درمانی سبب اثرات مخرب بر فعالیت بیضه می شود و امکان دارد فعالیت بیضه که ساختن اسپرم است را دستخوش تغییر کند. سن فرد، نوع دارویی که مصرف می کند و ارگان درگیر سرطان بر میزان این اثرات نقش مهمی دارند.
غفاری تصریح کرد: در پژوهشگاه رویان، تمام تلاش و تمرکز ما این است که از نظر پایه ای چه کارهایی می توانیم انجام دهیم تا بیماران خدمات بهتری دریافت نمایند، بنابراین در کنار کارگروه آنکولوژی درمانی، کارگروه آنکولوژی تحقیقاتی موازی یکدیگر مشغول فعالیت هستند.


منبع:

1400/07/20
10:41:47
5.0 / 5
537
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , انجمن , اینترنت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است