دستیابی به دانش فنی تولید دو واکسن ویژه آبزیان

دستیابی به دانش فنی تولید دو واکسن ویژه آبزیان

دانشگاه فارسی: مدیرگروه پژوهشی فرآورده های بیولوژیک دامی سازمان جهاد دانشگاهی تهران از موفقیت این سازمان در دستیابی به دانش فنی تولید دو واکسن مقابل بیماریهای استرپتوکوکوزیس و یرسینیوزیس آبزیان آگاهی داد.


احمد عرفان منش مجری طرح تولید واکسن یرسینیوزیس با اشاره به اینکه این دو بیماری در سطح مزارع پرورش ماهی با اسامی چشم کوری و دهان قرمز شناخته می شوند و مهم ترین علت تلفات بیماریهای باکتریایی در ماهیان پرورشی در سطح ایران و جهان هستند، اظهار نمود: این دو بیماری از شایع ترین بیماریهای مزارع آبزی پروری هستند و واکسیناسیون بهترین روش پیش گیری از شیوع این بیماریها است.
به گزارش سازمان جهاد دانشگاهی وی ادامه داد: شناسایی این بیماریها در مزارع ایران به اوایل دهه ۸۰ شمسی برمی گردد و مزارعی که استفاده از این واکسن ها را در برنامه سالانه بهداشتی خود قرار داده اند توانسته اند در کنترل بیماری و حذف خسارت اقتصادی ناشی از این بیماریها موفق باشند، اما برای توسعه مصرف این واکسن ها در سطح بیشتر مزارع کشور به عزم سازمان های اجرائی برای توسعه مصرف واکسن نیاز است.
به گفته وی برمبنای منابع موجود بیماریهای باکتریایی با حدود ۵۵ درصد شایع ترین بیماریهای آبزیان هستند بعد از آن بیماریهای ویروسی با حدود ۲۲.۵ درصد و بیماریهای انگلی با ۱۹.۵ درصد در مقام های بعدی قرار دارند و در نهایت بیماریهای قارچی هستند که حدودا ۳ درصد بیماریهای آبزیان را به خود اختصاص داده اند.
وی با اشاره به اینکه جهاددانشگاهی اولین تولیدکننده صنعتی این واکسن ها در کشور است، اضافه کرد: قبل از آن حدود ۶ هزار لیتر واکسن استرپتوکوکوزیس مقابل بیماری چشم کوری طی دو سال از مبدأ کشورهای اروپایی وارد کشور شد که هر لیتر از آن حداقل ۲۰۰ دلار هزینه در بر داشت.
مدیر گروه پژوهشی فرآورده های بیولوژیک دامی گفت: اهمیت استفاده از واکسن ها بعنوان اصلی ترین روش بهداشتی در مبارزه با بیماریها بر کسی پوشیده نیست اما توسعه واکسن های آبزیان به سبب نوپا بودن این صنعت و نیز توسعه کمتر آن در زمینه دامپزشکی کمتر مورد توجه مزرعه داران قرار گرفته است.

مزارع بزرگ پرورش ماهی جهان مصرف کنندگان واکسن
مجری پروژه تولید صنعتی واکسن استرپتوکوکوزیس اشاره کرد: با نگاهی به صنعت آبزی پروری و توسعه مصرف واکسن ها در کشورهای مختلف دنیا به این نکته خواهیم رسید که کشورهای تولیدکننده گوشت ماهی و مزارع بزرگ پرورش ماهی در سطح جهان، به پیش گیری از شیوع بیماریهای باکتریایی توجه ویژه ای داشته اند. ضمن آن که مروری بر شیوع بیماریهای آبزیان نشان میدهد که بیماریهای باکتریایی بیشترین نقش را در بروز تلفات در ماهیان بازاری ایفا می کنند.
وی اضافه کرد: واکسن ها در زمینه پیش گیری از بیماریها نقش مهمی ایفا می کنند این جمله معروف بارها در محافل علمی بیان شده است که ۵ دلار سرمایه گذاری در زمینه واکسن ۱۰۰ دلار صرفه جویی در زمینه درمان را به دنبال خواهد داشت.
این متخصص قارچ شناسی دامپزشکی افزود: ما نیز در زمینه آبزیان صحت این جمله را تجربه کرده ایم. مصرف واکسن در زمینه دامپروری تنها از جنبه اقتصادی مهم نیست بلکه از دو جنبه بهداشت عمومی و محیط زیست حایز اهمیت است. عدم مصرف واکسن ها در دامپروری، دامداران را مجبور به استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک می نماید و باقی مانده های آنتی بیوتیکی مصرف شده برای کنترل بیماریها، از جنبه بهداشت عمومی اهمیت دارند.

آبزیان در معرض مقاومت آنتی بیوتیکی بر اثر مصرف بی رویه هستند
عرفان منش اشاره کرد: خیلی از این عوارض همچون مقاومت آنتی بیوتیکی که دامنه آن تا جامعه بشری نیز کشیده شده است ناشی از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در دامپروری است و متأسفانه حوزه آبزیان در سالهای اخیر از این آفت در امان نبوده و توسعه مصرف آنتی بیوتیک ها برای کنترل بیماری آبزیان روند نگران کننده ای رقم زده است.
مجری پروژه تولید صنعتی واکسن استرپتوکوکوزیس افزود: دفع بخش زیادی از آنتی بیوتیک ها از بدن دام و ورود آن به محیط زیست، تغییر فلور باکتریایی محیط زیست را سبب می شود و از این جنبه مصرف آنتی بیوتیک در آبزی پروری به سبب بستر انتقال آنتی بیوتیک در فضای وسیع تر محیط زیست، اهمیت بیشتری پیدا می کند. از آنجائیکه توسعه آبزی پروری در بستر دریاها در برنامه های آتی ایران قرار دارد جنبه محیط زیستی مصرف آنتی بیوتیک ها نگرانی بیشتری را به دنبال دارد.
مجری طرح تولید واکسن یرسینیوزیس افزود: جهاددانشگاهی تهران تا حالا به دانش فنی دو واکسن دسترسی پیدا کرده و توانسته است مجوز تولید این واکسن ها را از سازمان دامپزشکی کشور دریافت کند.
وی اشاره کرد: میزان مصرف سالانه هر یک از این واکسن ها حداقل ۳۰۰۰ لیتر است که باتوجه به قیمت جهانی آن، تولید این واکسن ها در ایران علاوه بر ۶۰۰ هزار دلار صرفه جویی ارزی، دسترسی سهل مزرعه داران به این واکسن ها را در پی داشته است.
مدیر گروه پژوهشی فرآورده های بیولوژیک دامی اضافه کرد: این دسترسی سهل اگر تنها سبب ۲۰ درصد راندمان بیشتر در پرورش ماهیان کشور شود باتوجه به آمار سالانه شیلات، حداقل ۴۰ هزار تن به تولید بیشتر کشور کمک می نماید که معادل ۲۰ هزار میلیاردریال در سال خواهد بود.

۵۰ درصد تخم "چشم زده" وارداتی در مراحل پرورش تلف می شود
وی اشاره کرد: در کشور ما آمار دقیقی از وضعیت بیماریها وجود ندارد اما آمار کلان کشور نشان میدهد از مجموع حدود ۳۰۰ میلیون تخم چشم زده وارداتی به کشور به ارزش حدود ۵ میلیون یورو، حدودا ۵۰ درصد آن در مراحل مختلف پرورش از بین می روند و این در مقایسه با میزان معمول مرگ و میر بچه ماهی حدودا ۲ برابر است. دلیل اصلی این تلفات توسعه بیماریها بوده است که سهم بیماریهای باکتریایی بیش از ۵۰ درصد این موارد را شامل می شود.
به تخم های لقاح یافته ماهی که به اندازه ای رشد کرده اند که آماده جابجایی هستند تخم چشم زده میگویند. تخم چشم زده به این علت به این نام معروف شده که چشمان ماهی درون تخم تشکیل شده و قابل دیدن است.
لارو ماهی از زمان لقاح تا ۴۸ ساعت پس از آن به تخم سبز مشهور است. پس از ۴۸ ساعت به تخم لقاح شده و وقتی تخم‎ها چشم زدند به تخم چشم زده معروف می‎شوند.



منبع:

1400/06/13
22:57:24
5.0 / 5
521
تگهای خبر: پروژه , پزشك , تولید , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است