استفاده از تصاویر ماهواره ای برای پایش سطح زیرکشت محصول استراتژیک برنج

استفاده از تصاویر ماهواره ای برای پایش سطح زیرکشت محصول استراتژیک برنج

دانشیار دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران از به سرانجام رسیدن نرم افزار پایش سطح زیرکشت محصول استراتژیک برنج و تشخیص نوع کم محصول و پرمحصول آن با استفاده از تصاویر ماهواره ای اطلاع داد.


به گزارش دانشگاه فارسی به نقل از خبرگزاری ایرنا از دانشگاه تهران، مهدی حسنلو با اشاره به اینکه این طرح با همکاری پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران و ستاد توسعه فناوری های حوزه فضایی و حمل و نقل پیشرفته انجام شده است، اضافه کرد: برنج به همراه گندم یکی از دو کالای مهم اساسی و تغذیه ای است. بر این اساس، سیاست گذاران و برنامه ریزان در هر کشور غالباً برای این دو کالای اساسی، جایگاه ویژه ای در اقتصاد کشاورزی و توسعه اقتصادی در نظر دارند.
وی با اشاره به اینکه مشکل کمبود آب و هم توزیع کود و سموم و مدیریت بهتر آن، از مزایای داشتن اطلاعات سطح زیر کشت این محصول به شمار می آید، اظهار داشت: مشکلات مختلف بخش های کشاورزی و مدیریت سرزمین همچون کم آبی، تخریب خاک، سیلاب، طوفان های گرد و غبار و کاهش محصولات کشاورزی، احتیاج به اطلاعات دقیق و به روز در مورد سطح زیر کشت برنج را برای مدیران، کشاورزان، کاربران زمین، تصمیم سازان و تصمیم گیران کاملاً آشکار کرده است.
مجری طرح تصریح کرد: برنامه ریزی برای واردات و صادرات این محصول استراتژیک و داشتن اطلاعات، از دیگر مزایای این نرم افزار به حساب می آید. بنابراین، توسعه روش هایی به منظور تعیین خصوصیت های خاک در مقیاس محلی، منطقه ای و جهانی با استفاده از علوم و روش های مختلف همچون تصاویر ماهواره ای بسیار حائز اهمیت می باشد.
دانشیار دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی، سری زمانی تصاویر ماهواره ای با توان های تفکیک زمانی و مکانی مانند تصاویر Sentinel-۱ و Sentinel-۲، اطلاعات نمونه برداری شده میدانی مختلف برنج و تفکیک های انواع مختلف آن مانند برنج هاشمی (کم محصول) و شیرودی یا فجر (پر محصول) و داده های مشاهداتی هم زمان با گذر ماهواره شامل مشخصات پوشش زمین و خصوصیت های فنولوژی گیاه برنج را از داده های ورودی این نرم افزار بیان کرد.
حسنلو درباره نگاههای فنی این نرم افزار عنوان کرد: گردآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های مکانی و غیرمکانی موجود در مورد خصوصیت های گیاه برنج و انواع آن، عملیات میدانی شامل تشریح نقاط مشاهداتی و محدوده آنها و نمونه برداری انواع برنج و کیفیت آن، تهیه تصاویر ماهواره ای هم زمان با داده برداری های میدانی و اعمال روش های تلفیقی پردازش داده های ماهواره ای، داده کاوی، هوش مصنوعی جهت مدل سازی، استخراج خصوصیات مختلف برنج و تهیه نقشه های رقومی سطح زیر کشت برنج و تفکیک انواع آن همچون نگاههای فنی این نرم افزار است.
وی در ادامه، بررسی و کنترل کیفیت نقشه های رقومی ساخته شده با روش های مختلف و داده های میدانی، تهیه نقشه های نهایی رقومی سطح زیر کشت برنج و تهیه دستورالعمل بروزرسانی آنها و اتصال و دریافت تصاویر به صورت آنلاین از سامانه های GEE و پردازش سریع و تولید نقشه های سطح زیر کشت برنج و تفکیک انواع آنرا از دیگر نگاههای فنی این نرم افزار دانست.
مجری طرح در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح دستاوردهای این طرح پرداخت و اظهار داشت: با اجرای این طرح، تولید نقشه های رقومی سطح زیر کشت برنج برای هر سال زراعی به صورت دوره ای بدون احتیاج به حضور فیزیکی و برداشت داده های میدانی در هر زمان و هر مکان و همینطور ایجاد زیرساخت مبتنی بر سنجش از دور برای تهیه نقشه های سطح زیرکشت برنج برای مناطق با دسترسی محدود با شرایط مشابه با سرعت زیاد و هزینه کم امکان پذیر خواهد شد.
دانشیار دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی عنوان کرد: محاسبه سطح زیر کشت محصول استراتژیک برنج به دقت بالای ۹۵ درصد برای برنامه ریزی به منظور صادرات و واردات و توزیع مناسب کود و سموم بین کشاورزان، تفکیک انواع کم محصول (برنج طارم هاشمی) و پرمحصول (برنج شیرودی و فجر) به منظور مدیریت بهتر و ایجاد امکان استفاده از توان شرکتهای دانش بنیان برای دستیابی به دانش فنی تولید ابزار و ادوات سنجش از دور برای تسهیل و افزایش سرعت انجام مطالعات محصولات کشاورزی از دستاوردهای طرح است.
حسنلو با اشاره به اینکه مدت زمان انجام این طرح ۱۲ ماه بوده است، تصریح کرد: کاربران حقوقی، همچون وزرات جهاد کشاورزی، وزارت صمت و ادارات کل جهاد کشاورزی استان ها و کاربران حقیقی نظیر کشاورزان، بنگاه های اقتصادی، مدیران سیستم های کشاورزی، محققان و کارشناسان، برنامه ریزان برنامه های توسعه ای شامل کشاورزی و غیرکشاورزی همچون مهم ترین کاربران اطلاعات ساخته شده خواهند بود.
نرم افزار پایش سطح زیرکشت محصول استراتژیک برنج و تشخیص نوع کم محصول و پرمحصول آن با استفاده از تصاویر ماهواره ای، یکی از سه طرحی است که توسط پژوهشگران دانشکده مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکان پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران به سرانجام رسید و اخیراً در مراسمی با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری از آن رونمایی گردید.


منبع:

1400/06/02
22:29:12
5.0 / 5
534
تگهای خبر: پژوهشگر , تولید , دانش بنیان , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است