رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی كشور:

ارزش غذاهای بومی مناطق مختلف کشور استخراج می شود

ارزش غذاهای بومی مناطق مختلف کشور استخراج می شود

رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور از طراحی جدولی برای استخراج ارزش غذاهای بومی مناطق مختلف کشور اطلاع داد و اظهار داشت: در این طرح بررسی می شود که مردم هر منطقه چه غذایی را با چه ارزشی به بدن خود می رسانند و با کمک این داده ها میتوان بهترین فرمولاسیون ترکیبات را ارائه داد.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، دکتر امیرمحمد مرتضویان با یادآوری نامگذاری ۲۳ اردیبهشت ماه سال جاری با عنوان نقش مردم، مسئولین، سازمان های مردم نهاد در تغذیه سالم از مزرعه تا سفره، عنوان کرد: انجام طرح های پژوهشی و فناوری با دارا بودن اعضای هیات علمی دانشکده تغذیه و پژوهشی در دستور کار این مرکز تحقیقاتی است.
وی به اجرای بررسی طرح الگوی مصرف مواد غذایی در انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اشاره و تصریح کرد: این طرح بزرگ با تکمیل هزاران فرم پرسشی از سراسر کشور اجرا می شود. در این طرح الگوی غذایی مورد بررسی قرار می گیرد به صورت مثال با کمک این داده ها غذاهای محبوب جامعه در کارخانه ها و مراکز فناور به بهره برداری می رسد.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اجرای طرح مراقبت غذا و تغذیه را یکی دیگر از طرح های این مرکز تحقیقاتی بیان کرد و افزود: در این طرح سیر سلامت و امنیت رژیم های غذایی پایش می شود.

مرتضویان تصریح کرد: با اجرای طرح جدول ترکیبات توسط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، ارزش غذاهای بومی در مناطق مختلف کشور استخراج می شود.
وی در ادامه از اجرای طرح پایش عوامل خطر زا اطلاع داد و افزود: در این طرح میزان قند، چربی های ترانس و کالری مواد غذایی مورد بررسی قرار می گیرد، نتایج این طرح کشوری به سازمان غذا و دارو اعلام می شود.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور خاطرنشان کرد: غذایی که به سفره می رسد به آسانی به دست مصرف کننده نرسیده است بلکه محصولات غذایی توسط زنجیره غذایی از فرآیندهای مختلف به دست مصرف کننده می رسد.
مرتضویان با بیان اینکه سه حوزه کشاورزی، دامپروری و آبخیزداری منابع اصلی تهیه غذا هستند، اضافه کرد: خیلی از مشکلات در ارتباط با بهداشت، سلامت، ایمنی و امنیت سلامت مواد غذایی در مراحل ابتدایی تولید منابع اولیه غذا ایجاد می شود.

وی خاطرنشان کرد: درصورتیکه در تولید منابع غذایی، از همان مراحل ابتدایی استانداردهای لازم رعایت نشود، بدون شک غذای ناسالم و بی کیفیت به دست مصرف کننده می رسد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: بخش بزرگی از سلامت زنجیره غذایی وابسته به قسمت اول تولید غذا در مزارع، دامپروری ها و حوزه آبخیزداری یا شیلات است.

آلودگی خاک، آب و وجود فلزات سنگین سلامت جامعه را تهدید می کند
مرتضویان اخطار داد: آلودگی خاک، آب، وجود فلزات سنگین و سموم در تولید محصولات غذایی می تواند سلامت جامعه را تهدید کند.

وی با یادآوری اینکه سلامت غذا، صرفاً وابسته به مرحله اول تولید نیست، افزود: مواد غذایی بمحض تولید به دست مصرف کننده نمی رسد بلکه سلامت آن در این راه به فاکتورهایی مثل محل نگهداری استاندارد، دمای مناسب، ایجاد نشدن واکنش های شیمیایی و میکروبی وابسته است.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور تصریح کرد: هرچه زمان تولید تا رسیدن به دست مصرف کننده کوتاه تر شود، سلامت مواد غذایی بیشتر تأمین می شود اما متاسفانه در خیلی از محصولات این مرحله بسیار طولانی است.
بسته بندی؛ تضمین کننده بهداشت مواد غذایی در واحدهای تولیدی
مرتضویان واحدهای تولیدی عرضه مواد غذایی را سومین مرحله چرخه تولید تا توزیع عنوان نمود و اظهار داشت: تفاوتی ندارد که واحدهای عرضه مواد غذایی کارگاه باشند یا کارخانجات بزرگ، موضوعی که اهمیت دارد تضمین بهداشت این محصولات در این مرحله است که معمولاً به بسته بندی اختصاص دارد.
وی اهمیت مرحله سوم توزیع مواد غذایی را خاطرنشان کرد و تصریح کرد: عرضه غیر استاندارد، مرحله مهمی است که می تواند کیفیت مواد غذایی را به طرز قابل ملاحظه ای کم کند.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با یادآوری اینکه مرحله پخش مواد غذایی بعنوان چهارمین مرحله زنجیره تولید تا عرضه مواد هم از اهمیت ویژه ای برخوردار است، خاطرنشان کرد: محصولاتی که تولید و بسته بندی می شوند باید در شرایط استاندارد پخش و توزیع شوند بعنوان مثال اگر محصول احتیاج به تأمین زنجیره سرما دارد باید این مورد رعایت شود یا برخی محصولات احتیاج به حمل و نقل و نگهداری ویژه تا رسیدن به دست مصرف کننده را دارند.

مرتضویان با بیان اینکه در چرخه توزیع تا مراکز فروش هم باید استانداردهای سلامت مواد غذایی مورد توجه باشد، اضافه کرد: فشار وارد شده یا نگهداری نامناسب مواد غذایی می تواند به سلامت مواد غذایی صدمه وارد کند.
براساس گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی با یادآوری اینکه توزیع اقلام غذایی در مراکز فروش پنجمین مرحله زنجیره مواد غدایی از مزرعه تا سفره را در بر می گیرد، اظهار داشت: مواد غذایی که در خرده یا عمده فرشی ها و یا در سوپرمارکت ها قرار داده می شوند تا به مرحله فروش برسد مدتی می ماند، تأمین سلامت مواد غذایی(از زنجیره سرما تا مدت زمان نگهداری) هم درصورتیکه در این مراکز مورد غفلت قرار گیرد سلامت محصول را از بین خواهد برد.

سلامت مواد غذایی تنها معطوف به مرحله مزرعه تا سفره نمی شود
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور همینطور اظهار داشت: نحوه حمل مواد غذایی از فروشگاه تا خانه هم نکته مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد به صورت مثال غذاهای حساس به فساد باید در شرایط مناسب و پیش از فاسد شدن مصرف شوند.
مرتضویان با بیان که سلامت مواد غذایی تنها معطوف به مرحله مزرعه تا سفره نیست، توضیح داد: امکان دارد غذایی با سلامت کامل به سفره برسد، در محیط خارج از یخچال قرار گیرد و پس از بازه زمانی طولانی مصرف شود، ازاین رو به عبارتی سلامت مواد مواد غذایی باید از مزرعه تا دهان افراد تأمین و تضمین شود.
وی خاطرنشان کرد: فعالیتهای انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به صورت واحد انجام می شود، این دو مرکز بعنوان نخستین مراکز فعال در حوزه آموزش و پژوهش مواد غذایی در کشور که سابقه ۶۰ ساله دارند، فعالیت خویش را شروع کرده اند.

وی تصریح کرد: سیاست های انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی بر اولویت های پژوهشی در با محوریت تحقیقات و فناوری های سلامت محور استوار است.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در ادامه از اجرای طرح پایش عوامل خطر زا اطلاع داد و افزود: در این طرح میزان قند، چربی های ترانس و کالری مواد غذایی مورد بررسی قرار می گیرد، نتایج این طرح کشوری به سازمان غذا و دارو اعلام می شود.

مرتضویان همینطور اظهار داشت: اجرای طرح های تحقیقاتی در چارچوب رساله های دانشجویی، همکاری با دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی، همکاری با معاونت بهداشت، دفتر سلامت محیط کار و سازمان ملی استاندارد، ارتباط ملی با سازمان جهاد کشاورزی و دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و در نهایت امضای سند امنیت غذایی و ارائه آن به شورایعالی انقلاب فرهنگی همچون فعالیتهای انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی است.

وی اضافه کرد: انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با سازمان غذاو دارو خیلی از کمیته های این سازمان ارتباط تناتنگ دارد و از این سازمان مأموریت طرح می پذیرد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با تکیه بر اینکه تعامل بیشتر با حوزه درمان با هدف تأمین غذای سالم تر بیمارستانی لزوم دارد، اظهار داشت: این مرکز تحقیقاتی و صنایع غذایی با مرکز پیوند اعضا و بیماری ها ارتباط نزدیک برقرار کرده است به این شکل که اعضای هیات علمی این مرکز سه روز در هفته در این مراکز با هدف ارتقا سطح تغذیه این بیماران حضور دارند.

همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با سازمان جهانی بهداشت

مرتضویان در ادامه با یادآوری اینکه انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور مرکز همکار سازمان جهانی بهداشت است، از ارتباطات بین المللی این مرکز اطلاع داد و اضافه کرد: در حوزه ای امنیت غذایی در سطح بین المللی این مرکز برنامه ها و دوره های مشترکی با سازمان های مختلف اجرا می کند.

وی ارتباط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور با صنایع و کارگاه های صنفی کشوری، را از دیگر حوزه های فعالیت این مرکز بیان کرد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور از اعطای نشان ملی تغذیه به صنایع غذایی پیشرو و خلاق توسط انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اطلاع داد و عنوان کرد: این نشان که مصوبه شورایعالی انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور وهیات امنا را همراه خود دارد درحال اجرایی شدن است، اعطای این نشان به صنایع غذایی خلاق می تواند چراغ راهی برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان صنایع غذایی باشد.

مرتضویان با بیان اینکه این مرکز تحقیقاتی با انجام فعالیتهای پژوهشی در واحد ترجمان دانش و آموزش همگانی فعالیتهای ارزشمندی برای ارتقا، سلامت و امنیت مواد غذایی انجام می دهد، تصریح کرد: در این مرکز دانش جهت استفاده گروه های مختلف پژوهشگران، توده مردم و سیاست گذاران اجرا می شود.
وی اجرای طرح های تحقیقاتی در چارچوب رساله های دانشجویی، همکاری با دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی، همکاری با معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دفتر سلامت محیط کار و سازمان ملی استاندارد، ارتباط ملی با سازمان جهاد کشاورزی و دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت و در نهایت امضای سند امنیت غذایی و ارائه آن به شورایعالی انقلاب فرهنگی را همچون فعالیتهای این مرکز تحقیقاتی بیان کرد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور اضافه کرد: این مرکز تحقیقاتی با سازمان غذاو دارو و بسیاری ازکمیته های این سازمان ارتباط تنگاتنگ دارد و از این سازمان مأموریت طرح می پذیرد.


1401/02/21
19:20:40
5.0 / 5
346
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , بهداشت , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است