زنگ هشدار برای اقیانوس ها و گونه های دریایی به صدا درآمد
دانشگاه فارسی: یافته های مطالعه جدید پژوهشگران دانشگاه آمریکایی راتگرز نشان میدهد تغییرات اقلیم و گرم شدن اقیانوس ها به کاهش ماهی های گونه مولد منجر خواهد شد.
به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا این مطالعه تصویری از آینده زیست بوم و سلامت اقیانوس ها ارائه می دهد؛ نه فقط گونه های بزرگ و مراکز پرورش ماهی تجاری با گرم شدن دما مجبور به تغییر مکان از مناطق پیشین خواهند شد؛ بلکه در مناطق جغرافیایی جدید هم زیاد نخواهند بود. برای نمونه ممکنست یک ماهیگیر روغن ماهی (کاد) در اقیانوس اطلس ۲۰۰ سال بعد هم بتواند ماهی بگیرد ولی اساسا تعداد این ماهی ها بسیار کمتر خواهد بود.
مالین پنسکی، یکی از پژوهشگران این مطالعه و استادیار گروه زیست بوم شناسی، تکامل و منابع طبیعی می گوید: در صورتیکه ما امروزه به میزان کافی می توانیم ماهی صید نماییم، ممکنست سالهای بعد آنها به همین اندازه نباشند. گرم شدن زمین همراه با تحولات در رابطه با شبکه تولید غذا احیانا سبب تغییرات زیاد در تنوع زیستی دریایی خواهد شد.
مطالعات پیشین بیشتر در مورد تبعات گرم شدن زمین روی گونه مشخصی بود و کمتر به این مساله می پرداخت که تقابل های غذامحور چه تاثیری بر سرعت تغییر دارد. اما مطالعه جدید تقابل های تغذیه ای (فرایند تولد فراوان یک گونه به شرط از میان رفتن گونه دیگر) و دیگر تحولات غذامحور را با هدف تعیین تاثیر تغییر اقلیم بر گونه های مختلف بررسی نموده است.
محققان با بهره گیری از مدلهای پیچیده کامپیوتری پی بردند تقابل های شکار-شکارچی خصوصاً در مورد شکارچیان بزرگ بسیار کندتر از تغییر اقلیم سبب تغییر در گونه ها می شود.
ای. دبلیو، تکوا از اساتید دانشگاه بریتیش کلمبیا نیز اظهار داشت: این مدل همین طور نشان داد طی بیش از ۲۰۰ سال آینده با گرم شدن اقیانوس ها، گونه ها همچنان تغییر کرده و در پروسه تغییر تنوع خواهند بود.
در حالی که دمای زمین و اقیانوس ها گرم تر می شود، میلیونها گونه درحال حرکت به سمت قطب هستند طوری که زندگی روی زمین به شکل غریبی تغییر خواهدنمود. اما فهم ما از این تحولات تا حالا از این مولفه کلیدی زندگی حیوانات و دیگر ارگانیسم ها غفلت کرده است که آنها باید غذا داشته باشند. پژوهشگران با بررسی این که چطور نیاز اساسی برای تغذیه بر حرکت گونه ها تاثیر می گذارد اهتمام کرده اند این خلاء را پر کنند. مدل کامپیوتری آنها نشان داد که تقابل های غذایی بر توانایی گونه ها برای نشان دادن واکنش سریع در مقابل دما تاثیر دارد. آنها همین طور پی بردند شکارچی های بزرگ جثه نسبت به طعمه های کوچک تر بیشتر در مناطق قدیمی خود باقی می مانند و قسمتی از آن به سبب ورود منابع غذایی جدید به این مناطق دامنه شکار آنهاست.
پلینسکی گفت این تحولات نه فقط در یک منطقه مشخص بلکه در سطح جهان روی خواهد داد و جهت زندگی دریایی خوش یمن نیست. البته هنوز اثرات آن به گستردگی شناخته نشده است.