راه اندازی مرکز بین المللی مطالعات تاب آوری شهری سوانح طبیعی

راه اندازی مرکز بین المللی مطالعات تاب آوری شهری سوانح طبیعی

مرکز بین المللی مطالعات تاب آوری شهری در پژوهشکده سوانح طبیعی راه اندازی شد.


به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی و کرسی یونسکو در مدیریت بلایای طبیعی، در آیین افتتاح این مرکز، بعد از معرفی اهداف، ماموریت و حوزه عملکرد این مرکز، ایجاد چنین مرکزی را فرصتی مغتنم برای پیشبرد ابعاد اجتماعی و اقتصادی تاب آوری در کنار ابعاد کالبدی دانست.
امیر حسین گرکانی به تشریح ساختار سازمانی و حوزه کارهای گروههای پژوهشی در پژوهشکده سوانح طبیعی پرداخت و اهمیت مفهوم تاب آوری در مدیریت بحران و جایگاه فعلی آن در رابطه با کاهش ریسک و توسعه پایدار را بیان کرد.
اسفندیار زبردست استاد دانشگاه تهران و عضو هیأت امنای پژوهشکده سوانح طبیعی نیز با بررسی ابعاد مختلف مطالعات تاب آوری پرداخت و گفت: تاب آوری مفهومی است که در آینده بعنوان استانداردی در برنامه ریزی فضایی مطرح خواهد شد و اکنون نیز حرکت به این سمت شروع شده است.
وی با تشریح طرح پایداری در کلانشهر تهران در سال ۱۳۹۲ اظهار داشت: در این پروژه که در سطح ۳۶۸ محله انجام شد، لطمه پذیری اجتماعی، پراکنده رویی شهری و تاب آوری شهری افزوده شد. فاکتورهای مختلف در این پروژه استخراج و احصا شد و تاب آوری در ابعاد مختلف در مقیاس محلات تهران مورد مطالعه قرار گرفت. در نتیجه این مطالعات، مشخص شد که از ۳۶۸ محله حدود ۶۵ محله تاب آوری پایین، ۴۶ محله کم و بقیه تاب آوری متوسط دارند؛ یعنی ۳۰ درصد کم تاب آور هستند؛ همین طور توزیع فضایی این محلات نیز مشخص شد.
وی افزود: توجه به الزامات تاب آوری از اهمیت بسیار بالایی برخورداری است. یکی از الزامات مطالعات تاب آوری، موضوع داده ها است که این داده ها در کشور بدون اندیشیدن تمهیدات مناسب پیوسته درحال تغییر است.
هماهنگ کننده ارشد مرکز سازمان ملل متحد برای توسعه مدیریت اطلاعات بلایا در آسیا و اقیانوسیه (APDIM) نیز اشاره کرد: اولویت اول ایجاد تاب آوری این است که مردم، جوامع و کشورها بتوانند باقی بمانند و پس از اینکه بقا بوجود آمد، ریسک های موجود و محتمل کاهش می یابد و در نهایت به توسعه اجتماعی و اقتصادی کمک می نماید. بنابراین، تاب آوری یک هدف مستقل و نهایی نیست. تاب آوری علاوه بر مسائل کالبدی، تاب آوری کاربردی نیز است؛ تاب آوری برای کاهش ریسک است و کاهش ریسک برای توسعه اجتماعی و اقتصادی لازم است.
مصطفی محقق اضافه کرد: ۵۵ درصد جمعیت دنیا در مناطق شهری هستند و طبق تخمین های انجام شده در سال ۲۰۵۰، میزان سکونت جمعیت در شهرها به ۶۸ درصد خواهد رسید. این تغییرات با ریسک ها و تهدیدات زیادی هم راه است که همچون آن می توان از ایجاد سکونت گاه های غیررسمی و خصوصاً حاشیه نشینی نام برد.
وی گفت: سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۸ بزرگ ترین چالش بشری در قرن ۲۱ را تغییر اقلیم و رشد بی رویه مناطق شهری اعلام نمود. در آخرین جمع بندی های جهانی مخاطرات بیولوژیکی مانند کووید-۱۹ نیز افزوده شد.
علی اشرف مجتهد شبستری رئیس دفتر هماهنگی سازمان ملل متحد برای امور بشردوستانه (UNOCHA) نیز با حضور در مراسم افتتاحیه مرکز بین المللی مطالعات تاب آوری شهری در پژوهشکده سوانح طبیعی، با قدردانی از نتایج طرح تدوین لوایح، بخشنامه های اجرائی و تصویب نامه های قانون مدیریت بحران کشور گفت: از نظر قانون مشکل زیادی نداریم و باید تلاش نماییم این زحمات در اجرا نتیجه دهد که بدون هماهنگی بخش های اجرائی و علمی و سیاستگذاری میسر نخواهد شد.
وی تاکید کرد: تغییرات اطلاعات همچون نواقصی است که باید به آن توجه گردد. بحث نیازسنجی در بلایا نیز بسیار ضعیف است.
در مراسم افتتاح مرکز بین المللی مطالعات تاب آوری شهری پژوهشکده سوانح طبیعی، از نسخه بریل قانون مدیریت بحران کشور رونمایی گردید.

1400/12/18
23:28:58
5.0 / 5
383
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است