استاد دانشگاه شیراز:

دولت سیزدهم، رانت های پژوهشی را حذف کند

دولت سیزدهم، رانت های پژوهشی را حذف کند

مدیر دفتر فناوری و طرح های کاربردی (ارتباط با جامعه و صنعت) و عضو هیات علمی دانشگاه شیراز اظهار داشت: طرح های پژوهشی بدون درنظر گرفتن ظرفیت هایی که در استان فارس وجود دارد، توزیع می شود و گاهی با رانت های پژوهشی روبه رو هستیم که انتظار است دولت سیزدهم به اینگونه رانت ها اختتام دهد.


سید فخرالدین افضلی شنبه در گفت و گو با ایرنا، اظهار نمود: در استان فارس توانمندی و قابلیت بالایی برای انجام پژوهش وجود دارد، اما متأسفانه از ظرفیت سایر استانها استفاده می شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره انتظارات جامعه دانشگاهی از دولت سیزدهم اظهار داشت: تصمیمات دولت جهت برطرف نمودن مشکلات و مسائل مربوط به اقشار مختلف جامعه بایستی برمبنای اصول علمی اتخاذ شود. این امر می تواند خیلی از پیش بینی ها را به واقعیت نزدیک تر کند.
مدیر دفتر فناوری و طرح های کاربردی دانشگاه شیراز، اضافه کرد: پژوهش هایی که در دانشگاه ها انجام می شود می تواند به تولید، ایجاد اشتغال و در نهایت به توسعه کشور کمک نماید. این در حالیست که اقدام اساسی بمنظور تسهیل پروسه پژوهش صورت نمی گیرد.
وی اشاره کرد: اگر کسی بخواهد کارخانه ای در شهرک صنعتی راه اندازی کند، به مدت ۱۵ سال از معافیت مالیاتی برخوردار می شود. در صورتیکه معافیت مالیاتی یا تسهیلات قابل توجه دیگری برای قراردادهای پژوهشی در نظر گرفته نمی گردد.
آنچه سبب دلسردی دانشگاه ها از فعالیت در زمینه پژوهش می شود
افضلی افزود: دانشگاه ها در زمینه عملیاتی، اختیار کافی ندارند؛ البته منکر این قضیه نمی شویم که طی سالهای قبل در بعضی از حوزه ها از ظرفیت دانشگاه ها و همین طور از تخصص و دانش اساتید استفاده شده و شاهد بازدهی بسیار خوبی از این نوع نگرش نسبت به دانشگاه ها بوده ایم اما از دولت انتظار داریم که شرایطی فراهم آورد تا تعامل دانشگاه ها با جامعه و نهادهای بیرونی بیشتر و قوانین و مقرراتی که در این عرصه وجود دارد تسهیل شود.
وی تاکید کرد: مباحث حقوقی مربوط به قراردادها و مواردی مانند پرداخت حق بیمه و مالیات باعث شده که اساتید تمایل چندانی برای ورود به امر پژوهشی نداشته باشند. برای اینکه تعداد خیلی از اساتید فعال در زمینه پژوهش در طول سالهای قبل با ورشکستگی مواجه گشته اند.
افضلی بیان داشت: شرایط نابسامان اقتصادی، وجود موانع قانونی و کسورات قانونی بیش از حدی که به قراردادهای پژوهشی تعلق می گیرد، سبب شده که خیلی از قراردادهای پژوهشی متحمل ضرر و زیان شوند. در بعضی مواقع هم دانشگاه ها مجبور می شوند قسمتی از بودجه خودرا به قراردادهای پژوهشی اختصاص بدهند که این امر هم موجبات دلسردی دانشگاه ها از فعالیت در زمینه پژوهشی را فراهم می آورد.
مانع از مهاجرت استادان دانشگاه شویم
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز با اعلان اینکه حقوق تعدادی از اساتید و اعضای هیأت علمی دانشگاه ها در شأن آنها نیست، عنوان کرد: متأسفانه هم اکنون با پدیده مهاجرت اساتید به خارج از کشور روبه رو شده ایم برای اینکه اساتیدی که در عرصه علمی فعالیت می نمایند از حقوق و مزایای کافی برخوردار نیستند؛ از ین جهت، بصورت جدی نیاز است که مسئولین مربوطه تدابیر لازم را برای ترمیم حقوق و مزایا و رفع دغدغه های اساتید اتخاذ کنند و با ایجاد انگیزه در این قشر فرهیخته مانع از مهاجرت آنها به خارج از کشور شوند.
وی با اشاره به این که مسائل زیست محیطی یکی از با اهمیت ترین معضلات کشور در وضعیت فعلی است که باید در اولویت کاری دولتمردان قرار بگیرد، اظهار داشت: پژوهشگران دانشگاهی پژوهش های ارزشمندی دراین زمینه انجام داده اند و نتایج حاصل از این تحقیقات نشان میدهد که حل مشکلات زیست محیطی همچون وضعیت بحرانی فرسایش خاک، آلودگی خاک و آب و حتی افزایش راندمان از آب باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.
افضلی تعاملات بین المللی را راهکاری مؤثر برای برطرف شدن تعدادی از مشکلات کشور دانست و اشاره کرد: اگر تعاملات بین المللی خوبی داشته باشیم اساسا می توانیم گام های بزرگی در راه حل مشکلات کشور برداریم. در حقیقت بخش عمده ای از مسائل زیست محیطی و حتی مشکلات مربوط به مدیریت آب و بحران ریزگردها که منشأ خارجی دارند با تعاملات بین المللی مناسب قابل حل است.
وی ادامه داد: بمنظور بهره بردن از تکنولوژی های مدرن و روز دنیا نیز باید تعامل و روابط خوبی با سایر کشورها داشته باشیم. برای اینکه کشورهای توسعه یافته هم خودکفایی در همه زمینه ها را نمی پسندند و تلاش می کنند تا روابطشان را با کشورها در ابعاد مختلف گسترش دهند تا افزون بر تامین نیازهایشان در وقت و هزینه خود نیز صرفه جویی کنند.
بومی گزینی معیاری برای شایستگی مدیران نیست
افضلی در بخش دیگری از سخنانش به بیان اولویت ها برای توسعه استان فارس در دولت سیزدهم پرداخت و تصریح کرد: در استان فارس نباید شرایطی فراهم گردد که شاهد انقطاع مدیریتی باشیم، نهادها و سازمان های استان فارس تا زمانی که از لحاظ علمی ارتقا پیدا نکنند و نگاهی علمی نداشته باشند نمی توانند آن طور که باید در راه توسعه استان گام بردارند.
مدیر دفتر فناوری و طرح های کاربردی دانشگاه شیراز، با اعتقاد به این که بومی گزینی بدون در نظر گرفتن شایستگی افراد، سیستم مدیریتی در سازمان ها را گرفتار مشکل می کند، اظهار داشت: به اعتقاد من در انتخاب مدیران استانی باید شایسته سالاری مورد توجه قرار بگیرد. هیچ نقطه دنیا بومی گزینی معیاری برای شایستگی مدیران محسوب نمی شود؛ اگر انتخاب مدیران برمبنای تجربه و تخصص افراد و با رویکرد شایسته گزینی باشد خیلی از مشکلات در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سطح استان و کشور برطرف خواهد شد.

1400/06/02
10:39:00
5.0 / 5
554
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۵
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است