یك گام رو به جلوی دیگر برای مبارزه با سرطان؛

نابودی سلول های سرطانی با نور

نابودی سلول های سرطانی با نور

دانشگاه فارسی: دانشگاه فارسی: دانشمندان یک عامل ضد سرطانی جدید با پلاتین بهینه شده و قابل فعال شدن با نور ابداع نموده اند که سلول های سرطانی را به روشی منحصر به فرد از بین می برد.


به گزارش دانشگاه فارسی به نقل از ایسنا و به نقل از نیو اطلس، پژوهشگران ترکیب جدیدی با پلاتین بهینه شده و قابل فعال شدن با نور بوجود آورده اند که سلول های سرطانی را به روشی منحصر به فرد و بدون نیاز به اکسیژن می کشد و بر محدودیت های موجود در درمان های سرطان مبتنی بر نور غلبه می کند. این کشف آنها راه را برای توسعه نسل بعدی داروهای ضد سرطان هموار می کند.
درمان فوتودینامیک شامل معرفی عاملی به نام حساس کننده نور است که سپس ازطریق یک طول موج خاص از انرژی نور که به طور معمول لیزر یا LED است، فعال می شود. فعال سازی نور، گونه های فعال اکسیژن(ROS) را تولید می کند که به سلول های سرطانی لطمه می رساند و پروسه آپوپتوز یا مرگ برنامه ریزی شده سلولی را شروع می کند.
در صورتیکه ثابت شده است که این روش در درمان سرطان موثر است، مشکلی که در درمان فتودینامیک وجود دارد این است که برای تولید ROSهایی که موجب مرگ سلولی می شوند، نیاز به حضور اکسیژن است. از آنجا که بیشتر تومورهای جامد دارای ریزمحیط هیپوکسیک (کم اکسیژن) هستند، اثربخشی حساس کننده های نوری معمولی می تواند محدود باشد.
پژوهشگران دانشگاه سیتی در هنگ کنگ برای غلبه بر این محدودیت، یک عامل جدید قابل فعال شدن با نور با پلاتین بهینه شده تولید کردند که بطور موثر سلول های سرطانی را بدون نیاز به اکسیژن از بین می برد.
شیمی درمانی های مبتنی بر پلاتینوم(II) سالهاست که برای درمان سرطان استفاده می شوند. با این وجود، آنها مستعد ایجاد عوارض جانبی مانند سمی بودن و مقاومت دارویی هستند. حالا پلاتینوم(IV) یا Pt (IV) یک پیش داروی جدید است، به این مفهوم که از نظر دارویی غیرفعال است تا وقتی که با ورود به سلول های سرطانی متابولیزه شود و جذاب تر از پلاتینوم(II) است، برای اینکه پایداری بالاتر و عوارض جانبی کمتری نسبت به ترکیبات پلاتینوم(II) دارد.
مطالعات قبلی نشان داده اند که افزودن فلزات واسطه مانند پلاتین به حساس کننده های نور، کارایی آنها را زیاد می کند. بدین سبب پژوهشگران، مجتمع های پلاتین(IV) را با لیگاندهای حساس به نور آلی ترکیب کردند و دریافتند که منجر به اثری به نام «اکسیداسیون نوری تقویت شده با فلز» می شود.
آنها ترکیب جدید خودرا با تزریق داخل وریدی به موش های مبتلا به تومور تزریق کردند. چهار ساعت بعد، آنها نور فروسرخ نزدیک(NIR) را به موش ها برای فعال کردن فتو اکسیدان ها اعمال کردند و دریافتند که منجر به کاهش ۸۹ درصدی حجم تومور و کاهش ۷۶ درصدی وزن آن می شود که نشان دهنده اثر مهارکنندگی سرطان این ترکیب است.
در صورتیکه داروهای ضد سرطان مرسوم مبتنی بر پلاتین موجب آپوپتوز سلول های سرطانی می شوند، پژوهشگران دریافتند ترکیب جدید آنها منجر به شکل منحصر به فردی از مرگ سلولی می شود.


گوانگیو ژو، نویسنده مسئول این مطالعه اظهار داشت: به طرز جالبی متوجه شدیم که «حالت مرگ» سلول های سرطانی القا شده توسط فتو اکسیدان های Pt(IV) با سایر عوامل ضد سرطانی متفاوت می باشد. بدین سبب یک روش منحصر به فرد از تخریب سلول های سرطانی بوسیله اثر دوگانه فضار اکسیداتیو درون سلولی قوی و کاهش مقدار pH درون سلولی شروع شد.
آن چه پژوهشگران این مطالعه مشاهده نمودند این بود که بعد از آن که فتو اکسیدان های Pt(IV) که در شبکه آندوپلاسمی سلول های سرطانی - مرکز سنتز پروتئین و حمل و نقل - انباشته شده بودند، توسط نور NIR فعال شدند، زیست مولکول های درون سلول ها را بدون نیاز به اکسیژن اکسید کردند و ROS، پراکسیدهای لیپیدی و پروتون تولید کردند.
پراکسیدهای لیپیدی انفجارهای اکسیداتیو تولید می کنند که به اجزای ضروری سلول های سرطانی لطمه می رساند، در صورتیکه پروتون ها pH داخل سلولی را کم می کنند و یک ریزمحیط اسیدی نامطلوب برای سلول ایجاد می کنند.
علاوه بر این، پژوهشگران مشاهده نمودند که فتو اکسیدان های Pt(IV) سیستم ایمنی موش ها را فعال می کنند و سلول های ایمنی را جذب و فعال می کنند. در مقایسه با گروه کنترل، بعد از فعال سازی با نور، تعداد سلول های T کمکی ۷ برابر و تعداد سلول های T سیتوتوکسیک ۲۳ برابر افزایش پیدا کرد. سلول های سیتوتوکسیک یا سلول های T قاتل، سلول های سرطانی را مستقیماً شناسایی و می کنند و از بین می برند، در صورتیکه سلول های T کمکی به فعال کردن سلول های T سیتوتوکسیک کمک می کنند.
ژو می گوید: فتو اکسیدان های Pt(IV) می توانند بر مقاومت سلول های سرطانی در مقابل درمان های فتودینامیک سنتی و عوامل شیمی درمانی غلبه کنند، سیستم ایمنی را فعال کنند و بطور موثر سلول های سرطانی را از بین ببرند. این یافته ها به عنوان اثبات مفهوم عمل می کنند و نشان می دهند که توسعه فتو اکسیدان های مبتنی بر اکسیداسیون نوری تقویت شده با فلز، یک مسیر نویدبخش جدید برای توسعه داروهای ضد سرطان مبتنی بر فلز است.
پژوهشگران قصد دارند مطالعات پیش بالینی خودرا برای توصیف جامع خواص شیمیایی، بیولوژیکی و دارویی فتو اکسیدان های جدید Pt (IV) با هدف شناسایی ترکیبات برای آزمایش بالینی انجام دهند.
این مطالعه در مجله Nature Chemistry انتشار یافته است.




منبع:

1402/06/31
13:57:00
5.0 / 5
261
تگهای خبر: برند , پژوهشگر , تولید , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است