مدیركل دفتر محیط زیست وزارت جهاد كشاورزی:
بحران آب اولویت نخست تصمیم گیری ها باشد
به گزارش دانشگاه فارسی مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: بحران آب اَبرچالش تولید محصولات کشاورزی و دامی است پس باید اولویت تصمیم گیری و تصمیم سازی همه مدیران علمی، دانشگاهی، اجرائی و سیاسی باشد.
علیرضا رفیعی پور روز چهارشنبه در آیین گشایش اولین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیور که بصورت مجازی در دانشگاه بیرجند انجام شد اضافه کرد: جهت بررسی چالش های تولیدات دامی تفاوتی بین محصولات کشاورزی و دامی وجود ندارد که دراین زمینه سه چالش مهم وجود دارد.
وی با اعلان اینکه اولین چالش، بحران آب و زیست بوم است گفت: ضرورت حراست از منابع آبی کره زمین دیگر محدود به یک مرز جغرافیایی خاص نمی گردد بلکه امروز بحران آب مساله مشترک همه کشورها از قطب شمال تا جنوب است.
مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی افزود: با این وجود ضرورت پرداختن به بحران آب برای برخی کشورها در اولویت بالاتری قرار دارد و اساسا در کشور ما نیز باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
وی اشاره کرد: چالش بعدی مربوط به وابستگی در تولید نهاده های دامی همچون کُنجاله، خوراک دام و طیور، دارو، واکسن، ریزمغذی ها و مکمل ها همین طور تجهیرات و مکانیزاسیونی است که برای تولید محصولات دامی نیاز داریم.
رفیعی پور افزود: هر یک از این نهادهای یاد شده در یکی از حلقه های زنجیره تولید نقش ایفا می کنند اما وجود همه آنها به مقدار کافی در زمان لازم اصلی است که بنیاد تولید غذا بر آن بنا نهاده شده است.
وی عنوان کرد: متاسفانه به جز تولید سهم اندکی از میزان تقاضای کشور به نهاده های بخش کشاورزی و دامی، بخش اعظم آن بوسیله واردات تامین می شود و در زمینه دامی عناصر اصلی بذر، مولکول و سلول وابستگی جدی داریم.
مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: چالش سوم مربوط به عدم شناخت صحیح علمی از دارایی ها و تهدیدات بیولوژیک است، البته نباید از خاطر دور داشت که دارایی زیستی می توانند همیشه گرفتار چالش شوند و در مواجه با تهدیدات زیستی پتانسیبل موثر خودرا در امنیت غذایی از دست بدهند.
وی اضافه کرد: بدین جهت شناخت نقاط ضعف هر کدام از این دارایی ها در مقابل تهدیدات زیستی بطور مستمر باید مورد کنکاش قرار بگیرد که دراین زمینه جایی بهتر از دانشگاه ها و همایش های تخصصی و علمی وجود ندارد.
رفیعی پور با اشاره به اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه اظهار داشت: یکی از با اهمیت ترین الزامات پیش روی تولید محصولات کشاورزی و دامی می تواند به برنامه ریزی جامع تامین نیازهای اساسی در داخل کشور اشاره نمود.
وی بیان کرد: وزارت جهاد کشاورزی موفق شده در دو سال قبل بمنظور پایداری و حفظ ارزش غذایی محصولات کشاورزی گیاهی یا دامی دفتر محیط زیست و سلامت غذا، مسوول سامانه تولید محصولات گواهی شود.
مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: محصول گواهی شده به محصولی گفته می شود که با رعایت اصول مناسب کشت و پرورش، فاقد باقیمانده آفت کش ها، آلاینده ها، فلزات سنگین، آنتی بیوتیک ها و سایر باشد یا مقدار آنها مطابق با استانداردها بوده و توسط نهادهای نظارتی معتبر گواهی قابل ردیابی باشد.
وی با اعلان اینکه همه مسایل و مشکلات در رابطه با محورهای همایش را باید در بخش کشاورزی دنبال کرد گفت: امروزه بخش کشاورزی بمنظور پاسخگویی به نیاز روزافزودن غذا باتوجه به جمعیت رو به رشد کره زمین و فراهم کردن مواد غذایی کافی و مناسب، به میزان زیادی وابسته به مصرف مواد شیمیایی است.
رفیعی پور افزود: بگونه ای که با توسعه و گسترش علوم و تکنولوژی های جدید همچون مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژیک، کاشت ارقام پرمحصول گونه های زراعی و باغی و استفاده بی رویه از کودها و آفت کش های شیمیایی موجب افزایش کمی تولیدات کشاورزی و دامی شده است.
وی گفت: این مساله مشکل غذا را در خیلی از کشورهای خصوصاً درحال توسعه را حل کرده است اما همیشه افزایش تولید با مشکلات زیست محیطی مختلفی مانند آلودگی آب و خاک، بروز آفات و بیماریهای جدید گیاهی و دامی، سو تغذیه و بیماری در اثر کاهش کیفیت مواد غذایی جامعه بشری را تهدید می کند.
مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: در یک اکوسیستم هرچه تنوع گونه ای بیشتر باشد زنجیره های تغذیه ای طولانی تر و شبکه های حیاتی پیچیده تر می شود در نتیجه محیط پایدارتر و از شرایط خودتنظیمی بهتری برخوردار می شود.
وی اضافه کرد: در نتیجه تنوع زیستی در هر منطقه باید کلید پایداری و سلامت محیط زیست طبیعی در آن به حساب آورده شود، سلامت محیط زیست و امنیت غذایی با هم ارتباط دارند و هر دو با تنوع زیستی مرتبط هستند از میان رفتن تنوع زیستی در نظام های زراعی دامی تهدید جدی برای بقای این نظام ها و در نتیجه امنیت غذایی جهان محسوب می شوند که خود یکی از موانع توسعه در خیلی از مناطق جهان خصوصاً کشورهای درحال توسعه است.
رفیعی پور عنوان کرد: مصرف کودهای شیمیایی و سم هایی که در تولید مواد غذایی کشاورزی به کار می رود به سبب تجمع فلزهای سنگین، نیترات ها و باقیمانده سم ها با افزایش خطرهایی همچون درگیری های جسمی و ذهنی، سرطان ها، اختلال های هورمونی و مانند آن سلامت دام و جامعه را تهدید می کند.
وی اشاره کرد: با ایجاد ارتباط سیستمی بین بخش های سیاست گذاری، اجرائی، تحقیقاتی و دانشگاهی، تشکل ها و سایر می توان پتانسیل های بالقوه نیروی انسانی و دانشجویان علاقمند و جویای کار در بخش کشاورزی و دامی امید است بتوان تهدیدات موجود را به فرصت تبدیل نماییم.
مدیرکل دفتر محیط زیست و سلامت غذا وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: امید است با هم افزایی و همکاری بخش اجرا، حاکمیت و منابع ما در زمینه دانشگاهی، علمی، تحقیقاتی و پژوهشی، شرکت های دانش بنیان و استانداردها بتوانیم چالش های موجود در زمینه تنش های زیست محیطی و امنیت زیستی موفق باشیم.
نخستین همایش ملی افزودنی های خوراک دام و طیور بصورت مجازی از امروز (چهارشنبه) در دانشگاه بیرجند افتتاح شد و به مدت ۲ روز ادامه دارد.
منبع: unifarsi.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب