جاذب جداسازی یك رنگزا از پساب در دانشگاه امیركبیر ساخته شد

جاذب جداسازی یك رنگزا از پساب در دانشگاه امیركبیر ساخته شد

محققان دانشگاه صنعتی امیركبیر جاذبی پلیمری را طراحی كردند كه به وسیله آن می توان پساب های رنگزای «سانست یلو» را تصفیه و از آن سنسوری را برای شناسایی این ماده رنگزا تهیه كرد.


به گزارش روز یکشنبه دانشگاه صنعتی امیرکبیر، سحر فروغی راد فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «سنتز و بررسی عملکرد پلیمرهای قالب مولکولی بر پایه نانولوله های هالویزیت در تصفیه پساب مواد رنگزا» اظهار داشت: علت انتخاب این پروژه در حقیقت مسئله تصفیه پساب های صنایعی است که از مواد رنگزا استفاده می نمایند.
وی با بیان این کهرنگزاها در صنایع گوناگونی نظیر نساجی، چاپ، چرم سازی، داروسازی و غذایی به کار میروند، اشاره کرد: در این پژوهش پلیمر قالب مولکولی به روشی نو و کارآمد تهیه شده است، که علاوه بر ظرفیت جذب بالا، ۳۵ میلیگرم بر گرم، و سرعت جداسازی مناسب، حدود ۴۵ دقیقه، دارای خاصیت مغناطیسی است.
این محقق اضافه کرد: پلیمرهای قالب مولکولی پلیمرهایی هستند که ساختار یک مولکول هدف در حین پلیمریزاسیون در حافظه آنها ثبت می شود و بعد از اتمام فرآیند، قادر هستند بعنوان جاذب اختصاصی در هر محیطی به صورت کاملا گزینش پذیر تنها مولکول هدف خاص خودشان را جذب کنند.
فروغی راد با تکیه بر این که مغناطیسی بودن این جاذب این امکان را فراهم می آورد تا بعد از اتمام عمل تصفیه، ذرات جاذب به سهولت توسط یک آهنربای خارجی از محیط جداسازی شوند، اشاره کرد: در این طرح نانوپودر جاذبی را برای جذب اختصاصی ماده رنگزای «سانست یلو» بدست آوردیم.
وی با اشاره به اینکه رنگزای «سانست یلو» پرکاربرد ترین رنگزا در صنایع غذایی ایران بوده و مقادیر بیش از اندازه مجاز آن سبب بروز مشکلات حساسیتی و بیش فعالی خصوصا در کودکان می شود، اظهار داشت: این جاذب پلیمری به دو صورت امکان تجاری شدن دارد؛ در فاز اول در صنایع غذایی و برای تصفیه پساب های رنگزای «سانست یلو» و در فاز دوم به صورت یک سنسور برای شناسایی و کمی سازی مقدار رنگزای «سانست یلو» موجود در انواع فراورده های غذایی استفاده می شود.
این فارع التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر خاطرنشان کرد: این پژوهش بعنوان پروژه دکتری در مدت سه سال انجام شده است و سه مقاله ISI چاپ شده در نشریات معتبر خارجی دستاورد این پژوهش است.
فروغی راد اظهار داشت: این پلیمر برای اولین بار در دنیا تهیه شده است و عملکرد گزینش پذیری آن در حضور چند مخلوط رنگزا بررسی شده است.
وی درمورد خصوصیت های طرح اظهار داشت: تهیه جاذبی منحصر به فرد برای جذب گزینش پذیر سانست یلو از محیط آب و جداسازی بسیار ساده پودر جاذب توسط آهنربای خارجی، بدون احتیاج به سانتریفوژ و سایر روش های جداسازی هزینه بر و زمان بر از برجسته ترین خصوصیت های این طرح بشمار می رود.
فروغی راد با اشاره به اینکه این طرح هیچ نمونه داخلی و خارجی ندارد، عنوان کرد: قابلیت بازیابی پلیمر، ظرفیت جذب بالا، سینتیک جذب سریع و قابلیت جداسازی ساده از مزیت های رقابتی این طرح به شمار می روند.
وی به کاربردهای طرح اشاره نمود و اظهار داشت: از نتایج این طرح می توان در صنایع غذایی و داروسازی بعنوان جاذب در تصفیه پساب بهره برد؛ همینطور سنسور آن می تواند به منظور شناسایی و کمی سازی مقادیر رنگزا در حین تولید به کار رود.
این پژوهش به صورت مشترک میان گروه رنگ و گروه پلیمر در دانشکده مهندسی پلیمر و رنگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام شده است و اساتید راهنمای این طرح دکتر علیرضا خسروی و دکتر وحید حدادی اصل از اعضای هیات علمی این دانشگاه بوده اند.



منبع:

1399/08/22
12:43:57
5.0 / 5
464
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۲
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است