توسط محققان كشور محقق شد؛

شناسایی ژن های ماهی قزل آلا و سالمون برای پیشگیری از تقلب

شناسایی ژن های ماهی قزل آلا و سالمون برای پیشگیری از تقلب

به گزارش دانشگاه فارسی محققان در یك شركت دانش بنیان موفق به شناسایی ماهی قزل آلا و سالمون با ژن های اختصاصی شدند.



وحیده هدایتی دكتری ژنتیك و مدیر بخش تحقیق و توسعه یك شركت دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: ما بعنوان آزمایشگاه همكار سازمان غذا و دارو علاوه بر همكاری در جهت مجوزهای این شركت، در مورد بهینه سازی روش های مولكولی جهت رفع مشكلات مردم در زمینه های غذایی و با اتكا بر استفاده از تغذیه سالم هم خدمت رسانی می نماییم.
وی با اشاره به یكی از این تحقیقات اظهار داشت: ماهی سالمون بومی ایران نبوده و آنچه كه در بازارها موجود است، وارداتی هستند و به علت خاصیت آنتی اكسیدان قوی در گوشت این ماهی، استفاده از آن برای جلوگیری از بیماری های قلبی و سرطان سفارش شده است.
وی اضافه كرد: سالمون از ماهیان گران قیمتی بشمار می رود كه هم اكنون در بازار ایران به قیمت كمی به فروش می رسد به صورتی كه قیمت واقعی این ماهی حدود هر كیلوگرم ۶۶- ۱۲۰ هزار تومان است اما در بازار، این محصول حداكثر ۳۰ هزار تومان به فروش می رسد.
هدایتی اضافه كرد: بر مبنای اظهارات مدیر عامل اتحادیه سراسری تكثیر و پرورش میگو، ماهی و آبزیان، در ایران تولید ماهی سالمون را به صورت پرورشی نداریم و اغلب سالمون های داخلی كه به اسم این ماهی عرضه می شود همان قزل آلا است.
به گفته این محقق، متأسفانه بعضی از افراد متقلب با دادن رنگدانه به ماهی های قزل آلا و صورتی شدن رنگ گوشت آنها، ماهی قزل آلا را به جای ماهی سالمون با قیمت بالاتر به بازار مصرف عرضه می دهند چونكه ماهی سالمون و قزل آلا هر دو از یك خانواده بوده و از لحاظ ظاهری شبیه هم هستند.
هدایتی با اشاره به اینكه ما در این شركت با تاكید بر دانش فنی خود و نیروهای متخصص توانستیم برای نخستین بار در ایران با استفاده از ژن های اختصاصی این دو ماهی را از یكدیگر تفكیك نماییم، بیان كرد: بدین واسطه تقلبات ماهی قزل آلا و سالمون به راحتی، با دقت بالا و در مدت زمان كوتاهی انجام می گیرد.
وی در مورد روند كار خود اظهار داشت: برای شناسایی ژن های اختصاصی از بررسی های بیوانفورماتیك استفاده شد، به این صورت كه ابتدا ژن های اختصاصی را از پایگاه های اطلاعاتی برگزیده و بعد از هم ردیفی ژن های سالمون و قزل آلا از مناطق ژنی كه در خلال تكامل این دو گونه متفاوت بودند، جهت ردیابی استفاده كردیم.
مدیر بخش تحقیق و توسعه یك شركت دانش بنیان افزود: از گوشت هر ماهی DNA استخراج شد و با پرایمرهای اختصاصی واكنش مولكولی مبتنی بر PCR انجام شد. نتایج بر روی ژل آگارز نشان داد كه اگر ماهی، قزل آلا باشد DNA آن فقط با ژن اختصاصی قزل آلا تكثیر می شود و با ژن اختصاصی سالمون جواب نمی دهد و بالعكس برای سالمون.
وی اظهار داشت: بدین سان با دقت و تكرار پذیری بالا در مدت زمان كوتاهی می توان ماهی قزل آلا را از سالمون تفكیك كرد؛ به عبارتی با روش بهینه سازی شده توسط این شركت، علاوه بر شناسایی ماهی قزل آلا و سالمون می توان ماهی قزل-سالمونی را هم از ماهی قزل آلا و سالمون تفكیك كرد.
هدایتی با اشاره به اینكه این اطلاعات در اختیار چه كسانی قرار می گیرد، بیان كرد: پایش میدانی انجام شده و اطلاعات مربوطه در اختیار مركز همكاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری قرار گرفته است. متأسفانه در این زمینه نمی توانیم مجوز سازمان های غذا و دارو و استاندارد را كسب نماییم چونكه گوشت خام زیر نظر سازمان دامپزشكی است.
وی در مورد بهره مندی از این ژن ها اظهار داشت: می توان از آنها جهت ردیابی گونه های سالمون و قزل آلا در غذاها و محصولات ژلاتینی و فرآورده های حاصل از آن مانند انواع كپسول های ژلاتینی استفاده نمود.
وی با تاكید بر اینكه نتایج تحقیقات ما باید از راه ارگان های نظارتی نظیر سازمان غذا و دارو به مصرف كنندگان منعكس شود، اظهار داشت: حالا در حال شناسایی جنس و گونه ماهی ها در فرآورده های ژلاتینی جهت بررسی حلیت هستیم و در زمینه های مختلف هم موفق به كسب مجوز از سازمان غذا و دارو برای نخستین بار در كشور شده ایم.

1398/02/08
22:24:25
5.0 / 5
23
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
دانشگاه فارسی

دانشگاه فارسی

آموزش از راه دور

unifarsi.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دانشگاه فارسی محفوظ است